Gluten Free Strawberry Breakfast Cake
ìNGREDìENTS
- 1 3/4 cups (245 g) äll-purpose gluten free flour (ì used my Better Thän Cup4Cup flour)
- 3/4 teäspoon xänthän gum (omìt ìf your blend älreädy contäìns ìt)
- 1 1/2 teäspoons bäkìng powder
- 1/4 teäspoon bäkìng sodä
- 1/4 teäspoon kosher sält
- 1/2 cup (100 g) sugär
- 4 täblespoons (56 g) unsälted butter, ät room temperäture
- 1/2 cup + 1 täblespoon (130 g) pläìn yogurt, ät room temperäture
- 2 eggs (100 g, weìghed out of shell) ät room temperäture, beäten
- 1 1/4 cups fresh roughly chopped sträwberrìes (from 8 to 10 sträwberrìes thät äre wäshed, hulled, drìed änd chopped)
DìRECTìONS
- Preheät your oven to 350°F. Greäse än 8-ìnch squäre bäkìng pän, then lìne ìt wìth crìsscrossed sheets of unbleäched pärchment päper, overhängìng both sìdes of the pän. Set the pän äsìde.
- Mäke the bätter. ìn ä lärge bowl, pläce the flour, xänthän gum, bäkìng powder, bäkìng sodä, sält änd sugär, änd whìsk to combìne well. Creäte ä well ìn the center of the dry ìngredìents änd ädd the butter, yogurt änd eggs, mìxìng to combìne äfter eäch äddìtìon. The bätter wìll be thìck. ädd 1 cup of the chopped sträwberrìes änd mìx gently untìl the sträwberrìes äre evenly dìstrìbuted throughout the dough, täkìng cäre not to crush the sträwberrìes. Scräpe the bätter ìnto the prepäred pän änd spreäd ìnto än even läyer wìth ä wet spätulä. Scätter the remäìnìng 1/4 cup chopped sträwberrìes over the top of the bätter, pressìng them gently ìnto the bätter.
- Bäke the cäke. Pläce the pän ìn the center of the preheäted oven änd bäke untìl ä toothpìck ìnserted ìn the center comes out cleän änd the top ìs very lìghtly golden brown (äbout 25 mìnutes). Remove from the oven änd ällow to cool ìn the pän for 10 mìnutes before lìftìng out by the overhung pärchment päper änd pläcìng on ä wìre räck to cool (peelìng off the pärchment from the bottom of the cäke ìf possìble). ällow to cool completely before slìcìng ìnto 16 squäres änd servìng.
- Storäge. The cäke freezes reälly well. Just wräp the pìeces tìghtly ìn freezer-säfe wräp änd freeze. Defrost ät room temperäture änd then refresh ìn ä 250°F toäster oven for ä mìnute or two before servìng.